Blic: Vladari zaobilaze Čačak

Iako su živeli i vodili državu u različitim epohama, kralj Aleksandar, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević i Boris Tadić imaju jednu zajedničku karakteristiku - u Čačak su svraćali samo kad su morali. Zbog svog večitog opozicionog i inadžijskog odnosa prema centralnim vlastima, ovaj grad je imao samo štete, kažu istoričari i hroničari Čačka.

Piše: Vladimir Nikitović

Istorija neslaganja Čačka i Čačana sa vrhovnom vlašću svoje korene vuče još od 19. veka. Tadašnja varoš i njeni građani kroz čitavo to stoleće bili su znatno naklonjeniji dinastiji Obrenović, što Karađorđevići, nakon što su početkom 20. veka ponovo došli na vlast, nisu zaboravili.

Kralj Aleksandar u Cacku

                                    Kralj Aleksandar na sahrani Vojvode Stepe, 1929. godina

- U razdoblju od kraja Prvog svetskog rata do svoje smrti 1934. godine, kralj Aleksandar je samo jednom posetio Čačak i to kada je bio na sahrani vojvodi Stepi Stepanoviću, koji je svoje penzionerske dane provodio u rodnom gradu svoje supruge – navodi istoričar Istorijskog arhiva u Čačku Goran Davidović.

Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Josip Broz je u Čačku boravio sedam puta, ali su to uvek bila proputovanja ka Užicu, a gotovo nikada planski nije dolazio u ovaj grad. Svaki put ga je na trgu i ulicama dočekivala razdragana publika, ali je Tito, kako su kasnije naglašavali njegovi saradnici, ovaj kraj uvek doživljavao kao blizak ravnogorskoj ideji.

- I danas mnogi Čačani tvrde da je prilikom drugog Titovog dolaska, tokom govora predsednika nestalo struje. Poznata je stvar i da su politički protivnici preventivno bili hapšeni sedam dana pre prolaska Josipa Broza kroz Čačak – ističe Davidović.

Tito u Čačku

                                                      Tito u Čačku, 1972. godina

Delom možda i zbog ovoga Čačak nikada nije bio sediše regiona ili sreza u SFRJ, iako je brojem stanovnika i svojim potencijalima to zasluživao. Status centra okruga stekao je tek devedesetih godina, i pored toga što je i Slobodan Milošević baš u tom gradu doživeo svoju prvu veću neprijatnost van Beograda. Naime, 15. decembra 1992. godine tadašnjeg predsednika Srbije, koji je bio na vrhuncu svoje političke moći, izviždala je grupa od stotinak opoziciono orijentisanih Čačana i zasula ga metalnim novcem dok je govorio ispred zgrade skupštine opštine. Stigao je da kaže svega nekoliko rečenica pre nego što ga je telohranitelj Senta Milenković uvukao u opštinsko zdanje. Tako se završio samo prvi deo Miloševićeve agonije u gradu na Moravi u kom je tada boravio prvi i poslednji put.

- Kada smo nešto kasnije krenuli njegovim službenim automobilom, trg se bio ispraznio, ali je grupa protestanata i dalje je bila tu. Kada smo ušli u kola, nekoliko pripadnika opozicije je pritrčalo do prozora sa Miloševićeve strane i izvređalo ga tako vulgarno da je i mene bilo sramota – kaže tadašnji gradonačelnik Čačka Rodoljub Petrović, danas novinar i publicista.

Slobodan Milosevic u Čačku, 1992. godina

                                                  Slobodan Milošević u Čačku, 1992. godina

Pokušavajući da pronikne u suštinu ovakvog odnosa Čačana prema političkim autoritetima Rodoljub Petrović kaže:

- U Čačak su kroz čitavu njegovu istoriju sa okolnih brda dolazili i tu se nastanjivali intelektualno jači pojedinci, koji su u varoš donosili svoje gorštačke običaje. Oni su bili buntovnički raspoloženi i teško su prihvatali promene i autoritet bilo kakve vrste. Tako je ostalo do danas i od toga Čačak ima samo štete.

I u poslednje dve decenije, Čačak je gotovo sve vreme bio opozicija centralnoj vlasti. Zbog toga su i novi vlastodršci zaobilazili Čačak, a sa njima i investitori. Boris Tadić se Čačka, u koji će doći za nekoliko dana, seti samo u predizbornoj kampanji, a ministri koji su u protekle četiri godine posetili ovaj grad mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Postavite komentar...

 • Bojo

  Postavaljeno: 2012-04-07 06:35:00

  E pa zbog toga cemo ostati zadnja rupa na svirali...
  Sve koje ste pomenuli su nas jahali i jahace nas i dalje.

  Direktan odgovor na komentar

 • stormy

  Postavaljeno: 2012-04-06 13:35:31

  pa i nije bio opozicija stalno
  na pr. period kad je Velimir bio kapitalni

  Direktan odgovor na komentar

 • Мики

  Postavaljeno: 2012-04-06 08:25:10

  Има мало истине у томе. То је једно ирационално понашање. Није нормално увек се инатити, ако смо бар мало правослани хришћани, МОРАМО и да опраштамо, људски је!

  Додуше, некада је то био пркос, можда је понекад и имао је смисла ,али мора се мало и то променити.

  Мора се мењати менталитет, данашњица нам говори да смо већи непријатељи сами себи, унутар нашег народа је много подела.Свако мисли да је у праву за све и свја!???
  Морамо се уједињавати, праштати, без суревњивости!

  КАКО је лепа наша ЋИРИЛИЦА на сликама!!!

  Direktan odgovor na komentar