fbpx
pozadina-portal2

Premijerka Ana Brnabić na sastanku sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom i šefom za medije Delegacije EU Manuelom Munteanuom rekla je da Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima treba da budu usvojeni po hitnom postupku do kraja oktobra.

Ana Brnabić Foto: snimak ekrana B92

Predlozi oba medijska zakona će, kako je rekla, biti usvojeni u četvrtak na redovnoj sednici Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da će Savet za štampu postati Zakonom prepoznato jedino samoregulatorno telo i da će komisije za projektno sufinansiranje na svim nivoima morati da uzimaju u obzir njegove odluke pri ocenjivanju medijskih projekata.

Zakonom o javnom informisanju i medijima, naglasila je premijerka, biće onemogućeno da lokalne samouprave osnivaju medije u javnoj svojini, a Zakonom o elektronskim medijima država će biti isključena iz predlaganja članova Saveta REM-a.

Šef Misije OEBS-a Jan Bratu istakao je da je veoma pozitivno što su Vlada i Ministarstvo informisanja došli do kreativnih rešenja i kompromisa u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima i da je veoma važno što Zakon propisuje stvaranje objedinjenog informacionog sistema sa podacima o medijskim konkursima.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja takođe su izrazili zadovoljstvo kompromisom postignutim na osnovu javne rasprave o medijskim zakonima.

_______________________________________________________________________