Institut za puteve iz Beograda predstavio je odbornicima u Užicu i Bajinoj Bašti projekat tunela ispod Kadinjače dužine oko 1.300 metara, koji će u budućnosti skratiti deonicu između dva grada za oko šest kilometara.

Izgradnjom tunela saobraćaj će se izmestiti sa najkritičnije deonice koja je zimi najčešće zatvorena za saobraćaj kamiona, a poznata je po mnogobrojnim „lakat“ krivinama i smanjenoj bezbednosti.

Značaj izgradnje tunela ispod Kadinjače je veliki, osim prohodnosti u svim vremenskim uslovima za automobile i kamione sa prikolicom, biće omogućeno i nesmetano funkcionisanje vozila Hitne pomoći, a putovanje od Bajine Bašte do Užica biće kraće za oko 15 minuta.

Projektovanje najvažnijeg infrastrukturnog objekta u užičkom kraju podrazumevalo je i osmišnjavanje pristupnih saobraćajnica, trajalo je šest godina, a koštalo je oko 500.000 evra.

Sada su ispunjeni uslovi za dobijanje saglasnosti Državne revizione komisije na Idejni projekat i Plan detaljne regulacije. U naredna tri meseca trajaće rok da pomenuto telo izda saglasnost koja prethodi eksproprijaciji dela zemljišta – naglasio je Ivan Marković, koordinator projekta – To otvara mogućnost da Vlada Srbije sledeće godine potpiše ugovor o izgradnji tunela i pristupnih saobraćajnica.

Novac za projektovanje tunela obezbeđen je iz donacije, a skupa realizacija će sačekati kompletiranje dokumentacije i najavljenu eksproprijaciju zemljišta. Podsetimo, Ministarstvo građevine, infrastrukture i saobraćaja je najavilo da će do 2020. trajati pronalaženje načina finansiranja skupih radova.

Izvor: Novosti

__________________________________________________________