Kada se Unija formirala 1999. godine niko nije ni pretpostavljao da ćemo trajati toliko, ali toliko problema ostaje u prosveti, bez obzira što smo ponešto uspeli i da rešimo za ovih 20 godina, rekla je Janković uoči obeležavanja jubileja USPRS.

Ono sa čim se suočavamo za sve ovo vreme je izuzetan pad nataliteta i samim tim zatvaranje škola i gubljenje radnih mesta, ukazala je ona. Bojim se, naglasila je Janković, da vlasti nisu shvatile da obrazovanje mora biti na prvom mestu.

Govori se o tome kako bi trebalo da bude, ali kad se operativno pristupa zadacima, čini mi se da se tu izgubi korak — istakla je ona.

Janković je rekla kako bi volela da postoji kontinuirani dijalog za vlastima, pre svega sa Ministarstvom prosvete.

— Čini mi se da, gde god se nije pitala struka, napravljena je greška. Ta greška bude ispravljena posle nekog vremena, ali se izgubi vreme — rekla je Janković.

Prema njenim rečima, sada se uvodi jednosmenska nastava u 240 škola, o čemu USPRS priča punih 20 godina. Ne možete očekivati kvalitet ako imate dve smene, nemate gde da radite dodatnu i dopunsku nastavu, druge sekcije, svako naše dete odlazi u različito vreme iz kuće, ukazala je Janković.

Važno je istrajati u tome, to što se govori da će sve škole biti do 2030. godine smatramo optimalnim periodom, ali bismo voleli da to bude brže — rekla je Janković za FoNet.