Ona je povodom njihovog zahteva da se „osudi ulazak aktivista Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu Rektorata i napad na njih“, kazala da ne vidi kako je moguće jer „nikakvog stranačkog obeležja nije bilo“.

„Situacija se menja iz sata zu sat, tako da ćemo vrlo strpljivo čekati da dođemo do dogovora i razrešenja sutacije. Spremni smo da razgovaramo otvoreno i očekujemo određenu toleranciju. Mora doći do kompromisa“, rekla je Popović agenciji Beta.

Navela je da onemogućavanje zaposlenih da obavljaju svoje aktivnosti „ima efekat na ceo Univerzitet“.

Popović je ocenila da ima određenih „neodogovornih izjava“ da bi moglo da dođe do usključenja vode i struje što se, kako je navela, „svakako neće desiti“.

Ona je ocenila da su zahtevi studenata „pomalo fluidni“ i da mladi ljudi „percipiraju situaciju na jedan način“. „Mi kao odgovorni rukovodioci Univerzitetata ne možemo tako slobodno da se izražavamo kao što očekuju oni od nas. Moramo biti odgovorni u svojim izjavama“, rekla je Popović.

Studenti Jedan od pet miliona ne dozvoljavaju zaposlenima da uđu u zgradu Rektorata

Studenti „Jedan od pet miliona“, koji četvrti dan blokiraju zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta (BU) od jutros ne dozvoljavaju zaposlenima te ustanove da uđu u zgradu.

Kako su agenciji Beta rekli do „eventualnih pregovora o ulasku zaposlenih“ neće doći dok rektotat BU ne izda saopštenje da „osuđuje upad u Rektorat aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente univerziteta“.

Ispred Rektorata nalaze se i nekolicina profesora koji su došli da podrže studente, rektorka BU Ivanka Popović, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i zaposleni u Rektoratu BU koji nisu mogli da uđu u zgradu.

Čačanka učestvuje u blokadi Rektorata

Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata

Rektorski kolegijum Beogradskog univerziteta saopštio je danas da su studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ prekršili dogovor i pravila kućnog reda, te da Rektorat ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u toj ustanovi.

„Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere“, navodi se u saopštenju kolegijuma.

Navodi se da je ranije danas došlo do kršenja dogovora i postavljanja novih uslova boravka u zgradi lica koja borave u njoj.

„Bezbedonosne kamere u Rektoratu su pokrili, čime je onemogućena redovna kontrola bezbednosti Zdanja, postavili su prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade“, navodi se u saopštenju.

Kolegijum je ocenio da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata.