Ministar informisanje iz devedestih godina je i danas ministar informisanja, istovremeno je i predsednik stranke i Srbije, rekao je Jeremić, na konferenciji za novininare, na kojoj je predstavljen izveštaj o medijima Naprednog kluba.

„Zapanjujuća je reakcija“ premijerke Ane Brnabić koja je „mirno rekla da ne vidi probleme kada se radi o slobodi medija“, istakao je Jeremić.

On je naglasio da bi proces lustracije u Srbiji trebalo da bude sveobuhatan nakon promene ove vlasti kako nam se nikad više ne bi desilo da neko na tako dramatičan način zloupotrebi državne institucije i vlast.

Prema njegovim rečima, „većina medija, državnih i paradržavnih“ koristi se da se „šire neistine“, bez posledica, političkih ili pravnih.

Jeremić je rekao da od formiranja Narodne stranke nije imao priliku da se obrati na javnom servisu Srbije i dodao da je generalnom direktoru Radio-televizije Srbije poslao sedam pisma tražeći razgovor, ali nije dobio odgovor.

Prema njegovim rečima poslao je i pisma Večernjim novostima i Politici, medijima sa državnim kapitalom, ali ni odatle nije dobio odgovor iako je tražio samo razgovor.

Poslao sam više od dvadeset pisamo i nastaviću da ih šaljem, naglasio je Jeremić.

On je podsetio da ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić često pominje u javnim nastupima i zato ga je pozvao na TV duel.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić, koji je član Političkog saveta Narodne stranke, ocenio je da javne servise treba vratiti građanima, „a ne da javni servis bude portparol jednog čoveka“.

On je ocenio da je potrebna revizija privatizacije medija i da država izađe iz medija.

Vlasnici medija „imaju pravo da se opredele, ali ne i da krše zakon i pravila izbornog predstavljanja“, istakao je Antić i ukazao na potrebu dijalog između nevladinog sektora i vlasti.

Ne može vlast da bude stalno u sukobu sa Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, naglasio da Antić.